Insula de bucătărie: piesa de rezistență din bucătăria ta

Insula de bucătărie poate schimba aspectul bucătăriei tale, dând un plus de utilitate!

insula de bucatarie

O insulă de bucătărie este extrem de utilă în bucătărie, având mai multe scopuri. Pe lângă faptul că reprezintă o ancoră vizuală în încăpere, insual în bucătărie contribuie și la sporirea eficienței și funcționalității spațiului de lucru. Principalele scopuri ale unei insule de bucătărie sunt: mărirea spațiului de lucru, mai mult spațiu pentru încadrarea electrocasnicelor, extra-spațiu de depozitare și design modern.

Insula de bucătărie este o alegere tot mai întânlită, deoarece este mai mult decât un element de decor, având și o utilitate practică. În articolul următor vei găsi informații utile cu ajutorul cărora poți integra cu succes o insulă în bucătăria ta și care este cel mai potrivit model, în raport cu spațiul pe care îl ai la dispoziție.

De regulă, insula de bucătărie este așezată în mijlocul încăperii, devenind atracția principală din bucătărie. Aceasta este reprezentanta punctului principal de interes al design-ului și poate aduce o notă de originalitate în orice bucătărie. Totodată, insula de bucătărie are diferite roluri.

Pentru început, insula de bucătărie poate fi folosită pentru a separa zona propriu-zisă a bucătăriei de zona de living sau dining. Un alt scop al insulei de bucătărie este acela de a suplimenta spațiul de lucru, dar și spațiul de depozitare. Ultimul, însă cel mai important scop al insulei este de a favoriza eficiența operațiunilor care se desfășoară în bucătărie.

Principalele reguli de amplasare a unei insule de bucătărie

Oricât de frumoasă ar fi o insulă de bucătărie, dacă nu este bine gândită și corect amplasată, pentru că ocupă un spațiu semnificativ în încăpere, întreaga amenajare se poate transforma într-o experiență negativă. Merită, prin urmare, să îți aloci timp suficient pentru documentare și proiectarea ei în concordanță cu nevoile tale.

Insula de bucătărie trebuie să fie complementară spațiului și amenajării bucătăriei. În cazul în care ai o bucătărie în formă de L, indicată ar fi o insula care are o formă complementară. Cele mai potrivite insule de bucătărie sunt cele cu forma hexagonală sau de triunghi.

Poți obține o notă de originalitate, alegând o insulă de bucătărie pătrată sau rotundă. Acestea se potrivesc perfect dacă spațiul de care dispui nu este foarte generos.

Proiectarea este un alt element important. Baza unei proiectări corecte trebuie să fie reprezentanta nevoilor tale. Dimensiunile variază în funcție de dotările pe care vrei să le aibă o insulă de bucătărie, dacă îți dorești ca aceasta să aibă un extra-rol de minibar sau dinning sau dacă ai nevoie de mai mult spațiu de lucru. Deasemena, trebuie să ții cont și de dimensiunile spațiului de care dispui.

Un alt lucru extrem de important de care trebuie să ții cont este că insula de bucătărie trebuie să fie amplasată în așa fel încât să permită un culoar de trecere de minimum 70-80 cm în jurul ei. De asemnea, ține cont și de faptul că ușile tuturor corpurilor de bucătărie trebuie să se închidă/ deschidă cu ușurință, deci trebuie să existe spațiu.

Tipuri de insule de bucătărie

Dacă ai nevoie de mai mult spațiu de lucru, insula de bucătărie este soluția ideală. Pentru a completa mai bine utilitatea acesteia, este recomandat să fie concepută astfel încât să incorporeze și un mini-bar sau un spațiu unde poți lua masa. Vei obține un aspect inedit folosind pentru blatul insulei un material diferit sau o culoare în contrast cu restul mobilierului din bucătărie.

Insula zonă de gătit și blat de lucru este cea mai spectaculoasă din punctul de vedere al designului, datorită hotelor special proiectate pentru acest gen de mobilier, care de cele mai multe ori au un aspect deosebit, devenind punctul de atracție al camerei.

Insula blat de lucru și chiuvetă este și ea foarte populară, deoarece alimentele pot fi spălate ușor și pregătite în imediata vecinătate, pe blatul de lucru, economisindu-se astfel timp și energie. Mașina de spălat vase se poate încorpora și ea în insulă, simplificându-se mult încărcarea și descărcarea acesteia.

Insula multifuncțională întrunește toate zonele de activitate ale unei bucătării, aici fiind amplasate și chiuveta, și aparatele de gătit și zona de lucru, restul mobilierului din încăpere  servind drept spațiu de depozitare.

O bucătărie cu aspect luxos care are în componență și o insulă de bucătărie este perfectă pentru orice tip de casă. Lasă configuratorul de bucătării să-ți dezvăluie cum va arăta totul.